Над 2000 души в болниците в София, медиците – на предела

Фандъкова: За 10 дни в столицата са поставени около 60 000 дози ваксини
38
Над 2000 души в болниците в София, медиците – на предела
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2015 души са хоспитализирани в София към момента, а над 330 души за на интензивно лечение. Болниците са претоварени, а лекарите и медицинските специалисти на предела на силите си, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя призна, че най-големият проблем са леглата за интензивно лечение и екипите там. За момента няма информация да са връщани пациенти в общинските болници. Но, по думите ѝ, ситуацията е много тежка.

За последните 10 дни в София са поставени около 60 000 дози от ваксините, заяви още Фандъкова и определи "зеленият сертификат" като едно добро решение.

Още по темата
"Разбира се, не се приема еднозначно от всички, има хора, които са против, но тогава, когато има ясна стратегия, тогава нещата са много по-добре. При нас за съжаление се случи накрая в последния момент, без комуникация. Начинът на въвеждане създаде повече хаос, отколкото решения. Но ние виждаме, че все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване броя на ваксинираните", каза тя.

Столичният кмет припомни, че през седмицата работят 10 изнесени пункта. През уикендите също работя 10 пункта на различни места.

Фандъкова припомни, че самата тя е била положителна за коронавирус, въпреки че се е ваксинирана. Но е прекарала болестта леко, въпреки придружаващите си заболявания и отслабена имунна система. Убедена е, че ако не е била ваксинирана, е нямало е да протече толкова леко.

Столичният кмет уточни, че най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт, където за последната седмица са направени близо 800 проверки.

Що се отнася до онлайн обучението, Фандъкова изрази съжаление, че здравното министерство не е приело предложението да се забави затварянето на малките ученици, за да може родителите да се подготвят.

"Моята позиция продължава да бъде такава, че училищата трябваше да се затворят последни, а те на практика се затвориха първи. След като ги затвориха виждаме предприемането на мерки, спешна процедура за тестове, спешна организация. Това е най-голямото предизвикателство за това. Тестовете още ги няма, учителите не са информирани какво ги очаква", каза тя и призова тези неща да се изяснят в кратки срокове, защото ще е фатално за децата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
БоцБоц преди 2 години
Фънди - спри да гориш гуми и италиански *** в София и да тровиш децата ни - ще дойде време да отговаряш.
20
2
 
6
 
! Отговори
митко преди 2 години
Заради ченгето-мутра Ивайло Иванов-незабавна оставка и съд за Фандъкова.Срам и позор за мутренската *** Фандъкова.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 17 : А алтернативата Мая Манолова какво ли щеше да направи. По цял ден от бутик за костюмчета към фризьорския салон и обратно.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не ти се налага да ходиш в болница, че едно лекуване пада от тия лекари ...
17
2
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
"СЪС ГРЕШНОТО..." Интересно! Радев ли ви е учил на правопис?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви става бре, втори ден не намирам на първа страница новина за баце?! Да не е спрял плащането или сега Фъндупкова го замества? Може пък Плевнелиев пак да пуснете.
15
3
 
6
 
! Отговори
Е! преди 2 години
"И ФАНДЪКОВА ЗАПОЧНА ДА ЛЪЖЕ В КРАЙНА СМЕТКА." Не е нещо ново за нея, за това София е в това положение.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ФАНДЪКОВА ЗАПОЧНА ДА ЛЪЖЕ В КРАЙНА СМЕТКА.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е при толкова болници не схващаш къде е проблема. София е 3 милиона с областта и трябва болниците да покриват поне 200000 легла! За какво се точат милиарди от здравната каса?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧ1И ЗА КОГОТО ИДА ГЛАСУВАТЕ- ВСЕ СА ФАШАГИ!
11
3
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
толкова хора се разболяха от ковид, толкова хора се ваксинираха, па и бая ваксинирани се разболяха само Радев нито се ваксинира, нито ковид го лови, нито маски или други мерки спазва - СИГУРНО Е БОГ!
10
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪС ГРЕШНОТО АНТИБИОТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА РАДЕВ , ЩЕ ИМАМЕ И ПОВЕЧЕ В БОЛНИЦАТА!
9
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Софиянците си имат вина защотото си избраха същатата кметица да ги управлява ако бяха отишли до урните тогава тя нямаше да спечели кметциките избори Но тая жена 12 години е кмет на София и нищо не е направила за самия град Защотото нейната партия назначава само от герб хора
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вьзмутен Как може неграмотен човек, като теб, да каже какво е било ВЕРОЯТНО?! Ти нямаш капацитета да знаеш това! 2000+ болни САМО от 1 заболяване са страшно много!!!!! А повече от 300 на интензивно лечение е лудост!!!!!!! В нормална обстановка, не повече от 10% от интензивните лела се използват - това са за тежки катастрофи, инсулти, тежки и сложни операции., септични състояние и т.н. Прави впечатление вече няколко пъти се изказваш супер неграмотно! Направи ни услуга и вземи млъкни малко!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
СОФИЯ ЛОКДАУН преди 2 години
КАКВО ЧАКАТЕ????????
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев с трите дози в коя от всички болници лежи в момента?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАПРАВЕТЕ НАЙ ПОСЛЕ ЛОКДОУН НА ТАЯ К О ЧИНА СОФИЯ ЧЕ ТИЧАТ КАТО ЛУДИ ИЗ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА И НИ ДОМОРИХА ТИЯ Г ОВЕДА
4
2
 
6
 
! Отговори
ера преди 2 години
местим го в другия крачол. Ковид е за лабилни и ниско интелигентни. Умните не ги лови или минават леко. Такава е парадигмата по-българските ширини. Хайде със здраве.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчо ваксаджийчето къде се губи вече три седмици? Самоизолацията не свършва нещо май.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офца, ти къде беше последните 12 години? Имахте предостатъчно време. Защо не създадохте условия лекарите и медицински персонал да останат в България.. Бяхте заети да си правите далаверите, сега заключения и изказвания ще прави....